сряда, 3 март 2010 г.

Столетов...не,благодря


Пред 366 дни реших да видя що за чудо е да се празнува 3ти март на връх Столетов.
Понеже живея близо до епицентъра на събитието (Казанлък) имаше организиран безплатен транспорт. Ако изключим мегаблъскането за места, всичко беше О.к.
Истинското оливане бе там на Балкана, където "България цяла наз гледа". Не знам от къде да започна. Усещането е уникално. То не беше викане "Насам българи - най-вкусните български кюфтета и кебапчета тук"; не бе свирене на нещо, което за мен си бе жива чалга. Сякаш всички търговци на български, руски, европейски знаменца се бяха изсипали точно там. Разбираемо. Заиграването с БГ сантимента им докара добър оборот.
Нахвърленото дотук не е нищо особено. На повечето празници тези фактори си присъстват.

Но нямаше как да не се издразня на:
- превърнатия в политическа трибуна връх. Имаше много вълнуваща реч произнесена от ex-соц дамата Е. Масларова, обещаваща световен мир подкрепен от 100% увеличение на пенсиите;
- знамената "България на 3 морета" издигнати от ВМРО бяха меко казано дразнещи. Имах усещането, че всички сподвижници на партията бяха там и всеки бе въоръжен с поне 2 такива знаменища. Постоянното им врякане от сорта на "...Македония ще бъде наша..." звучаха през целия ден и изобщо не досадиха с утопичната си идея.
- нямаше как да се мине и без атакисти, които за моя изненада бяха далеч по-малобройни от ВМРО колегите си. Може би затова не се разбра какви точно услуги предлагаха на народа, но и сами може да се досетим;
- скинарите - това са една любима за мен група хора. Толкова е приятно да видиш толкова стилно облечени хора ... колан в БГ разцветка, значки с българския флаг, гривни пак вдъхновени от трибагреника ни и разбира се черна тениска с образа на някой от владетелите ни и по възможност част от нея да е заета от бяло,зелено,червено (не е важно какво да е това цветно нещо, но е от изключителна важност боичките да са в точно тази последователност). Единствено тези черни/кафеви кубинки им изиграват много лоша шега и изглеждат някак недовършени модни икони; (сетих се за adidas :D)
- и на последно място мнозинството от млади хора, които са отишли там единствено и сам да се напоркат като свине (тук включваме и голяма част от горната група). Бутилката с ракия/вино бе атрибут важен за по-голямата част българи решили да почетат дедите си по подобаващ начин. Когато съдържанието на 0,5/1/2 литровия съд си заминеше от тоя свят по предназначение, гордостта на българите се повишаваше с 25% до 100%. Вярно,че подпийнали някои имаха прилика с "ордите диви", но пък им беше весело. А това е много важно за един празнуващ човек;

О, щях да забравя да спомена и многоуважаваните от мен хора, които бяха отишли просто да се снимат. Имайки 1436 почти еднакви снимки във фотото си, те доближава с едина идя по-близо до празника. Особено, когато си направил и "кокоши джуки", държейки Бг знамето в ръка. Вдъхновяващо е.

Всички тези зли думи бяха, за да ви успокоя, че сте извършили едно добро дело като не сте дали 100 лева за бензин/дизел/газ/нафта и сте почели празника у вас. Вие не сте навредили на българската природа с вредните газове, които би изпуснал лекия ви автомобил от точка А до Столетов. Още повече, че сте запазили определена сума за по-разумни цели във вашия семеен бюджет.

В заключение... Седейки в иглу обвити с кандаското знаме от новозеладнска вълна, ядейки суши, докато слушате Anouk и съзерцавате някакъв индиански тотем, но останали насаме със себе си, вие бихте прекарали празника доста по-празнично.

П.П.Честит празник с леко закъснене от 2,53 часа.

4 коментара:

  1. Номерът на ВМРО е следният - няколко души с байраци си набелязват групи от нищо неподозиращи хора, присламчват се към тях и бодро развяват байраците. Така излиза за пред камерите, че групичките от невинни граждани са на привърженици, хехех.

    ОтговорИзтриване
  2. Смешно и тъжно, защо се получава така? Кое ни пречи да имаме традиции и да се съхраним и да уважаваме миналото и историята си?
    п.п. честит празник на патерица. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Не знам. Тъжно е. Тъжно е да се избиваме едни други, да хвърляме боклуците си на 2 метра от кошчето, да ни мотивира силата на завистта и омразата и после да се правим на големи родолюбци. Доста гнусничко си е.

    frog'n'roll...иска ми се да ти вярвам. Ако наистина фанатичното настроените завователи на Мекедония бяха толкова много... лошо.

    ОтговорИзтриване
  4. Хахах това беше убийствено - тук бих сложила онези маски едната усмихнатат, другата тъжна. Но навярно кристалната истина!

    ОтговорИзтриване