вторник, 9 март 2010 г.

Социално слаб манталитет

Начинът на съществуване във филма Precious е близък до битието на голяма част от нашите роми. Не мога да кажа идентичен, защото с българските социални помощи би било невъзможно да ядеш свински джолан за вечеря. Смисълът на живота за тези хора се изчерпва с получването на "месечното възнаграждение". Отстрани може и да изглежда жалко, но за тях не е. Да ти дават пари за това, че си постигнал доброволната вегитация на мозъка ти, е съблазнително. Получаваш банкнотите, защото дишаш на територията на дадена държава. Трудно е да убедиш такъв "щастливец", че не това е начинът. Не можем да говорим за развитие при хора мислещи единствено за цигари; пиене; чукане;храна (може "приoритeтите" да не са в посочената последователност).
Има ги и тези "черни овеце", които въпреки заобикалящата ги измет искат да постигнат нещо, да се оттласната от дъното с пластмасови бутилки и найлонки за еднократна употреба. Такъв човек е Precious. Тя е изстрадала прекалено много за 16те си години на този свят. И не се е отказала. Въпреки майка си... не мога да си представя как е възможно една майка да изсипва цялата жлъч натрупана в скапания си живот към дъщеря си; да мразиш собствената си плът и кръв за това, че не е взела са пример жалкото съществува пред телевизора с манджа в скута.
Вероятно има част от ромите, които искат нещо от живота, имат мечти. Ние ги отказваме. Преубедеността е палачът. Когато видят цвета ти, колко българи ще те наемат за продавач? Имат ли тези хора стимул за развитие? Главата на борбеността им е отсечена на гилотината още в детска възраст. Те учат в различни училища. Учат на различен език. Различни са. Това е то да си чумав.
Не знам колко време ще е нужно, за да станем едно цяло. Десетилетия...много десетилетия? Но знам, че това е временно. Един ден това ще се случи... геновците ще бъдат редом с нас в елитните училища, в скъпите заведения, в Парламента. И няма да са единици.
Всичко е въпрос на време.



Прешъс (2009)

6 коментара:

  1. Вчера в сладкарницата влезе някаква ромка. Изпроси си паста. Магазинерката се съжали и и даде една. От тия с ягодките отгоре.
    Оная я взе и протегна ръка обратно:
    "Не искам от тези - искам от другите"
    ....
    Без коментар.

    ОтговорИзтриване
  2. Ей за т'ва го има тоя гнусен цигански феномен - 'щото тъпи продавачки в сладкарница изпитват съжаление.

    PS Нямам никакво намерение да припарвам до нарочения за добър, но смърдящ отдалече "Precious". Такива филми ми докарват уртикария.

    ОтговорИзтриване
  3. Със сигурност има изключения сред така нареченото ромско общество, но масата в действителност е много гнусна, пошла и крадлива. Аз мразя крайностите и мисля, че съм доста толерантна, но ромите с нищо не ми помагат да поискам да ги видя адекватно интегрирани...филмът, обаче не съм го гледала и не мога да кажа нищо за него.
    :)

    ОтговорИзтриване
  4. Безспорно ги има гадните, крадливи, нагли ромски субектни. Но българите също си ни бива. В 7 клас някой от класа ми,пълен със 100%ви българчета, открадна моливника ми. Миналата година в най-елитното училище в града имаше кражби и то неколкократно ... само от моя клас изчезнаха около 100лв + телефони/плеъри. В ПМГ няма роми. Не е възможно да влезе и външен човек. Това е работа на няколко умни българчета.
    Гнусно е личностите да се разглеждат като част от масата, която ги определя. Няма такова нещо като българин, циганин ... има човек. И за да отсъдиш обективно за него, трябва да вгледаш само и единствено е него/нея.

    ОтговорИзтриване
  5. Ицо, много е хубаво, че още можеш да мислиш така. Аз лично напоследък не успявам. Може би доста по-често ми се случва да се сблъсквам с гадна част и това ми пречи.
    :).
    ps, ама тая проверка с дума много ме дразни-;)

    ОтговорИзтриване
  6. ами той филмът не е за всеки, според мен се отнася до вкус най-вече, все пак и това е една история, макар и, придружена със доза сополи:) относно ромите...не знам дали има място за сравнение с Прешъс.. във филма по-скоро усещам болест на обществото, докато при нас е повече социален проблем.

    ОтговорИзтриване