събота, 27 февруари 2010 г.

Рецепта за създаване на душа



























Къде свършва свободната ни воля и започва предначертаното? Всичко ли е в наши ръце? Има ли нещо в ръцете ни? Същестува ли избора или хода на пешката е предопределен преди партията да е започнала? Дали черната/бялата фигурка съзнава, че някой я движи? Въпросителните могат да продължат до безкрайност. Философстването също. Докато се намираме в материалните си пашкули надали ще знаем отговора дори на един екзистенциален въпрос. Може само да чакаме живеейки.
И един любим свръхцитат. хихи

Рецепта за създаване на душа


В началото човешката душа се определя от три фактора: наследствеността, кармата, свободната воля. Обикновено началните им пропорции са разпределени както следва : 25% наследственост, 25% карма, 50% свободна воля.
Наследственост: в началото на своя път душата е повлияна на една четвърт от качеството на гените, качеството на възпитанието, местоживеенето, качеството на жизнената среда, определено от родителите.
Карма: в началото на пътя си душата е повлияна на една четвърт от останалите от предишния живот елементи - незадоволени желания, грешки, понесени оскърбления и т.н., които неизменно присъстват в нейното несъзнавано.
Свободна воля: в началото на пътя си душата решава как да постъпва наполовина свободно.
25%,25%,50% - такива са началните пропорции. С 50% свободна воля човек впоследствие може да промени рецептата: като се освободи от влиянието на наследствеността, измъквайки се още на съвсем млади години от властта на родителите си; като се освободи от кармата си, отказвайки да се подчинява на несъзнаваните си пориви. А може и обратното - да се откаже от свободната си воля, приемайки да се превърне в играчка за родителите си и за несъзнаването си. Така кръгът се затваря. Върховен парадокс - чрез свободната си воля човек може да се откаже и от...свободната си воля.

3 коментара:

  1. И какво излезе сега? Че свободната воля е...предначертана?
    :)
    Аз пък ще мацна в моя блог един цитат от "Танатонавните"../ много ме кефи тая книга..и това е/

    ОтговорИзтриване
  2. Писах ти мейл относно Вербер снощи. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Сега ще видя, че хич не я проверявам тази поща...
    Но обещаното си е обещано.
    Нов пост за Вербер.
    :)
    И Честита Баба Марта!

    ОтговорИзтриване