четвъртък, 25 февруари 2010 г.

Ефектът на доминото




В 10:30 се събудих. Прещраквайки каналите се спрях на Euronews и по-точно на рубриката No Comment.
Отново Гърция. За пореден път анархистки прояви. Един от многобройните през последните години сблъсъци между полицията и цивилните. Пак кръв по тротоарите; изпочупени витрини; спукани гуми. "Започнало е" си казах.
Следващият репортаж бе за 50 000 испанци, които бяха решени да се противопоставят на новацията в пенсионната систем - вдигането на възръстта от 65 на 67 години. Мадрид долавяше усещаше гнева.
Ден по-рано чух интересна новина свързана с Турция. Заради президента проислямист генералите негодуват. Не очаквах, че мога да чуя словосъчетанието "военен преврат" през XIXв. относно демократична държава. Очаквало се напрежението да расте. Ще я видим тази работа.
В САЩ пък съобщиха за 30 фалирали банки от началото на годината.
Франция се чуди дали да не се откаже от еврото, което се срива благодарение на Гърция и Испания.
Днес всички борси отчетоха спад. Нямаше нито една зелена стрелкичка сочеща нагоре.

Дали не е започнало наистина? Краят...началото.
Преди няколко месеца гледах филма Collapse / Разруха (2009). В него се спомена, че след кризата светът няма да е същият, че началото на революцията ще бъде поставено от Гърция. Понеже човекът във филма бе леко параноичен реших, че говори врели-некипели. Но ако е прав? Ако наистина досегашната система на капитализъм се е изчерпала? Че нещо в сегашния свят е свъркано генерално не се съмнявам. Всеки го усеща. Но не мога да дефинирам кое точно.
И ако наистина Гърция е пионер по принципа на доминото следваме ние, Запада, Света. Може пък Ванга наистина да познае,че Обама ще е последния президент на САЩ, такива каквито ги познаваме. Може САЩ да се разцепи на съставните си части. Може ... харесвам тази дума. Определено е голяма провокаторка на въображението ни.

И докато Гърция е в неизмерим икономически колапс, хората са нещастни и се борят против нещо неопределено; фирми фалират и завличат още и още души в бездната на отчаянието, аз стоя и гледам трагедията им с купа пуканки в ръка. Ужасно е ..да. Но ми е любопитно. Искам да разбера към какво ще доведе цялото това раздвижване. Каква ще бъде тази революция? Какво ще ни донесе тя? Дали ще я има? Дали най-после чувството за сбърканост ще отшуми поне временно? Дали...?

Ще видим след рекламите.

3 коментара:

  1. След всичките ни напъни за самоунищожение ми е чудно как съществуваме още.
    А да не говорим, че ХФВ си блуждаят из атмосферата...
    А пък то революции, войни..никога не са спирали. Нали и мъжете трябва с нещо да се занимават.
    ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Е,ама и вие все сте замесени. Айде да не споменавам онази Елена, защото вече отдавна е само кокали и надали е толкова хубава,но... Виж Ангела Меркел колко дейна жена е. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Е - то е ясно, че ние сме в дъното на всяко нещо...
    Знаеш ли каква скука ще е без нас?

    ОтговорИзтриване